Information till besökande piloter

Karta_3
Välkommen till Aeroklubben och Göteborg City Airport!
Nedan hittar du som besöker oss med flygplan nödvändig information inför ditt besök.

Göteborg City Airport är en kontrollerad flygplats så glöm inte att klarering är ett måste innan
ni flyger in i luftrummet.

Aeroklubben:
Besöker du flygplatsen är du alltid välkommen att titta in hos oss i klubbstugan. Om det finns medlemmar på plats finns det också kaffe färdigt.

Öppettider:
Flygplatsen är öppen för start och landning mellan 07-22 (LT) alla dagar. Terminalen och trafikkontor är öppet mellan 06-22 (LT) alla dagar. Undantag presenteras i notam.

PPR:
Behövs ej.

Ankomst:
När du har landat kommer tornet att be dig kontakta ”Säve bolaget/operation” på frekvens 131,850 MHz. Det är de som ansvarar för parkering och bränsle.
Flera bullerkänsliga områden finns runt flygplatsen, var god studera inflygningskort noga innan ankomst.

Bränsle: (Shell aviation)
100LL: Anläggningen ligger på södra delen av plattan vid taxibana ”E”. Självbetjäning, kortbetalning.
Jet A1: Tankning beställs via radio från ”Säve bolaget/operation”, tankning från bil.

Restaurang och hotell:
Finns på Nolvik Konferens endast 2 minuters promenad från terminalen.

Transport till/från flygplatsen:
Bussar till Göteborg Centralstation, taxistation finns vid terminalen.

Avgång:
Innan du lämnar flygplatsen är ett besök hos trafikkontoret inne i terminalen nödvändigt för betalning av eventuella avgifter. Tänk på att ditt landningskort inte gäller här.
För aktuella avgifter, se flygplatsens hemsida:
Experimentklassade flygplan samt UL landar gratis! (i skrivandets stund)

Flygplatskartor:
Länk till AIP,

Övrig information:

AerodromeGöteborg City AirportESGP / GSEwww.goteborgcityairport.se
Rwy 01/19AsphaltLength/Width2039 x 45 meters
Navigation AidsILS NDB DME, Barette Centre Line,LIH PAPI
FrequencyTwr. 119,050 MHzParkingOperation 131,850 MHz
Traffic office+46 31-927236Service center+46 31-926060
E-mailinfo@goteborgcityairport.seFax+46 31-926140
Sita/ArincGSEAPCR Time ref Summer (Mar-Oct) UTC+2 Winter UTC+1

Flygplatsen:

Göteborg City Airport (ICAO-kod: ESGP)  ligger på Hisingen norr om Göteborg, bara 15 kilometer från centrum. Tidigare var detta en militär flygplats under namnet Säve, men idag är den civil med en väldigt blandad trafik.

Flygplatsen har förmodligen den mest mångfacetterade trafikbilden i hela Sverige. Förutom klubbflyget finns här privata affärsjetar här och flygplatsen en omfattande samhällsnyttig verksamhet i form av ambulansflyg, sjöhelikoptrar och polisflyget.

En av fördelarna med att hålla till på en större flygplats är att banorna är i mycket gott skick året om. Relationen till flygledarna i tornet är exceptionellt god och det råder i det närmaste en familjär stämning på flygplatsen.

Välkomna till Göteborg!!